PERDE PİLAVI

,        Bugün   güloannemutfağında Çok özel hikayelere konu olmuş düğünlerin baş tacı olan Lezzet boyutu kadar kültürel anlamları d...

A+ A-


,
       Bugün   güloannemutfağında Çok özel hikayelere konu olmuş düğünlerin baş tacı olan Lezzet boyutu kadar kültürel anlamları da bulunduğu bir pilavımız var
       Rivayete göre
       Yemeği oluşturan her malzeme ayrı bir mesaj ve anlam içerir. Kayın valide evine yeni gelen geline el yapımı yufka ile kaplanmış pilavı verirken “kızım bu ev artık seninde evin; bu evin sırlarını, sorunlarını kendi sırrın, kendi sorununmuş gibi saklamalı ve kendi annen baban dahi olsa belli etmemelisin” demek istemektedir. Böylelikle valide pilavın yufkasını gelinin manevi bağlılığı ve korunmuşluğuyla bağdaştırır. Tıpkı gelinin yeni eve girerken eve, evliliğe bereket getirmesi için başından aşağı pirinç taneleri dökülmesi gibi pilavda kullanılan pirinç taneleri de bolluk ve bereketin simgesidir. Pilavın iç malzemesinde kullanılan bademler erkek torun, dolmalık fıstıklar ise kız torun hasretini, kuş üzümleri sağlığı, acı ve tatlı baharatlar ise hayatın acı ve tatlı günlerini temsil etmektedir.Siirtli gelinlere karabiberin neyi temsil ettiği sorulduğunda cevap mizahidir: kaynana. Daha önceleri tavuk eti yerine horoz eti veya keklik eti kullanılırmış. Horoz eti evin evin reisi olan erkeği karşılarmış. Ancak zamanla evin reisi konusu tartışılır olunca perde pilavında horoz eti yerine tavuk eti de kullanılır olmuş










PERDE PİLAVI
 

MALZEMELER

iÇ PİLAV İÇİN,
3 kase pirinç
1 paket dolmalık fıstık
1 paket kuş üzümü
2 adet soğan
tuz,yenibahar,kimyon
1 yemek kaşığı tereyağı
sıvıyağ
3 adet tavuk göğsü ve 2 adet but

HAMURU İÇİN:
2 adet yumurta
1 çay bardağı sıvı yağ (küçük boy)
1 çay bardağı yoğurt(küçük boy)
1yemek kaşığı margarin (kalıbı yağlamak için)
Aldığı kadar un,
Tuz
YAPILIŞI
Hamur için verilen malzemelerle çok sert olmayan bir hamur yoğuralım .Yarım saat üzeri nemli bir bez kapatılarak dinlendirin.Hamur dinlenirken tavukları haşlayın bir kenarda bekletin.

Şimdi Pirinci sıcak su ve tuzla 1 saat önceden ıslayın.Tavuk etlerini haşlayın ve ince ince didin.Soğanları ince ince doğrayın ve sıvıyağ ,tereyağı karışımı ile kavurun.Sonra dolmalık fıstıkları veya kabuğu soyulmuş bademleri ( Bademleri sıcak suda bir kaç dakika bekletip kabuklarını soyalım ) ekleyerek kavurmaya devam edin.Fıstıkların rengi dönünce iyice yıkanmış ve suyu süzülmüş pirinci ekleyin.Bu arada tuzunu da ilave edin.1-2 dk çevirince   yıkanmış kuş üzümlerini tencereye ekleyin ve pirinç kavrulana kadar karıştırın. Diğer baharatları ve sıcak suyu ekleyerek pişmeye bırakın.İç Pilav dinlendikten sonra tavukları ilave ederek karıştırın.   .Her bir bezeyi pasta tabağı büyüklüğünde veya kullanacağınız ısıya dayanaklı kabınız ebadından biraz büyük açın ( Orijinal tarifte Kaplar tereyağı veya margarinle yağlanır kabukları soyulmuş bademler kabın her tarafına yapıştırılır) Evde badem kalmamıştı bu defa sade yapmak zorunda kaldım..( Ben bu tek kişilik kapları Siirt günlerinde 4 tane satın almıştım) Bademle kaplayacaksanız yufkayı çok dikkatli bir şekilde kasenin içine yayın ve iç pilavdan koyduktan sonra kenarlardaki yufkaları üzerine kapatarak ters çevirerek tepsiye dizin. Bütün yufkalara aynı işlemi yaptıktan sonra üzerilerine yumurta sarısı sürerek fırına verin. Üzeri kızarana kadar pişirin.Pilavımız  hazır.

AFİYET OLSUN

  .
   
   

Daha Fazla Lezzet

PİLAVLAR 4710689983021595889

Yorum Gönder

emo-but-icon

GÜLO ANNE MUTFAKTA
Bumerang - Yazarkafe

Google+

ÜYELER

YAZAR CAFE 'DEYİM

Instagram .................. ..................

MUTFAK SIRLARI- FAYDALI VE PRATİK BİLGİLER

BLOGLARIM

  • BEYAZ LAHANALI PATATES SALATASI/Farklı Tarifler Hepsi Denenmiş Lezzetler [image: Farklı Tarifler Hepsi Denenmiş Lezzetler] ...
    1 gün önce
  • [image: Guloanne]
    2 ay önce

Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

E-BÜLTEN KAYIT!

MİSAFİRLERİM

Bumerang - Yazarkafe
Bumerang - Yazarkafe
item