KİNOA' NIN FAYDALARI ve KULLANIM ALANLARI

Geçenlerde kocaman bir kutu içinde sağlık geldi. 😊😊 Kutuyu açınca Yüzde yüz organik ürünlerin satış ve pazarlamasını yaptığın...

A+ A-

Mutfağa Dair Her Şey GÜLOANNEMUTFAKTA






Geçenlerde kocaman bir kutu içinde sağlık geldi. 😊😊 Kutuyu açınca Yüzde yüz organik ürünlerin satış ve pazarlamasını yaptığına inandığım firmanın ürünlerine çok sevindim.Kutuda gıdadan tutup saç boyamasına kadar ürürünler vardı. @ayisigiorganik e çok teşekkür ediyorum.

Ayısıgı_Organik sağlıklı yaşam ürünleri sayesinde Organik ürünlere tanıştım. Teşekkürler ederim ‪#‎Ayisigiorganik‬. güvenilir online satış yapan sitelerden biri olup ne ararsanız mevcut; en önemlisi de hepsi organik ürünlerin olması .Geniş ürün yelpazesine sahip bir firma.Bana gelen ürünlerin içinde en ilgimi çeken ve çok kullanmak istediğim Kinoa Hakkında kısa bilgi vermek isterim.

Vitamin, Mineral ve Lif İçeriği Çok Yüksektir ve Kolesterol İçermez: A, B, C, D ve K vitaminlerini içerir. Ayrıca kalsiyum, demir, çinko, magnezyum, fosfor ve bol miktarda lif içermektedir. Lif kabızlığa,demir ise kansızlığa iyi gelir. Kemik ve dişleri güçlendirir. yaşlanmayı geciktirici etkisi vardır ve cildi yıpranmaya karşı korur. Kalbi güçlendirmektedir. Antioksidandır Bahar alerjilerine karşı destek sağlar. Adet sancısına, magnezyum eksikliğine iyi gelir. Diyabete ve yüksek tansiyona da iyi gelen kinoa neredeyse her derde devadır. Kinoanın yağ oranı düşüktür. kilo aldırmayan ve kolay hazmedilen bir besindir. Bebeklerden yaşlılara kadar her yaş grubundakilere uygun bir besindir. Yüksek protein içeriğiyle vejetaryen ve veganlar için çok değerli bir alternatif besindir. Kinoanın protein yapısı buğdaydaki gibi glüten içermediği için çöl yak hastaları da rahatça tüketebilir. Tüm bu özellikleri sebebiyle kinoa dünyada tüketicilerin rağbet gösterdiği bir ürün olmuştur. Türkiye'de birkaç yıldır tanınmaya ve tüketilmeye başladı. Siyah - kırmızı &beyaz olmak üzere 3 türü vardır. Türkiye'de genellikle beyazı tüketilmektedir .Peki bu adar sağlıklı ve faydalı bir ürünü nasıl tüketmeliyiz. Kinoa Nasıl Tüketilir?

Kinoanın tadı ve kokusu pek baskın değildir, kendine özgü bir aroması vardır. Son derece hafif ve lezzetli olan kinoayı bulgurun ve pirincin kullanıldığı bütün yemeklerde kullanabilirsiniz. Pilav yapabilir, çorbalara koyabilirsiniz. Garnitür olarak yemeklere ekleyebilirsiniz. Haşladıktan sonra salatalara koyabilirsiniz. Sebze, et ve tavuk gibi yemeklere de yakışıyor. Ekmek, kek ve kurabiyelerde, pilavlarda ve dolma içlerinde kullanabilirsiniz. Süt ile haşlayıp veya kavurup irice dövdükten sonra müslilere ekleyebilirsiniz, un haline getirip pasta, kek, kurabiye ve hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Ayrıca kinoa tohumlarını çimlendirip bu filizleri salata ve soğuk yemeklerde kullanabilirsiniz.

Kinoa Nasıl Pişirilir?

Kinoayı yarım saat suda bekletin. Sonra kabuğundaki saponin maddesinin acı tadının yok olması için akan soğuk suyun altında tel süzgecin içinde ovalayarak iyice yıkayın ve süzün. Eğer suda bekletecek zamanınız yoksa akan suda iyice yıkayın. 1 ölçü kinoa için 2 ölçü sıvı kullanılmalıdır. Su yerine tavuk veya et suyu da kullanabilirsiniz. Kaynamaya başlayınca tencerenin kapağını kapatıp ısısını azaltın. Kısık ateşte 12-15 dakika kadar pişirin. Daha sonra tencereyi ocaktan alıp 5 dakika dinlendirin. Pişen kinoa taneleri şeffaflaşır ve dışında belirgin beyaz spiral çizgiler oluşur. Kinoa paketlerinin üzerinde de nasıl pişirileceği ve bazı tarifler yer almaktadır.

Pek çok yemekte kullanılabilen kinoa iyi bir enerji kaynağı, yüksek kalite protein içeriyor ve de şişmanlatmıyor. İnka uygarlığından günümüze kadar gelen ve Türk insanının damak tadına uygun olan bu süper besinle henüz tanışmadıysanız bir an önce www.ayisigiorganik.com adresinden temin ederek deneyin deneyin.



Kinoa Faydaları

Tam Protein: Kinoa tohumları tam protein kategorisindedir. Yani vücudun ihtiyaç duyduğu tüm amino asitleri içerir. Tam protein içeren bitkiler oldukça nadirdir ve bu özelliği ile vejetaryenler arasında oldukça popülerdir. Kinoa, kolesterolü yüksek ve yağ içeren hayvansal protein kaynaklarına göre daha sağlıklı bir protein kaynağı olarak görülebilir.

Glüten: Kinoa glüten içermez. Bu nedenle Çölyak hastaları ve glütensiz diyet uygulayanlar için önerilir. Kinoa ile glütensiz ekmekler, çörekler hazırlayabilirsiniz. Kinoa gevrekleri yulaf gevreğine alternatif olarak tüketilebilir.

Kilo Kontrolü: Kinoa kalorisi çok düşük bir tahıl değildir ancak yine de son yıllarda düzenlenen diyet listelerinin pek çoğunda adının geçtiğini görebilirsiniz. Bunun başlıca nedeni kinoanın protein bakımından zengin olması ve yüksek oranda besin lifi içermesidir. Protein sizi uzun süre tok tutarken besin lifi kan şekeri dalgalanmalarını önleyerek öğünler arasında yaşanabilecek mide kazıntısına engel olur. Ancak fazla kinoa yemek yüksek kalorisi nedeniyle kilo kaybetmenizi zorlaştırabileceği için kontrollü tüketmelisiniz.

Sindirim: Kinoa diğer tahıllardan yaklaşık 2 kat daha fazla besin lifi içerir. Beslenme uzmanları besin lifi bakımından yetersiz beslenmenin yarattığı en büyük sorun olan kabızlığa karşı kinoa öneriyor. Besin lifi aynı zamanda diyabet hastalarında kan şekerinin kontrolüne yardımcı oluyor. Kabızlığın tetiklediği bir diğer sorun olan hemoroide karşı daha fazla kiona tüketerek önlem alabilirsiniz.

Demir: Demir minerali bakımından zengin olan kinoa, demir eksikliği anemisi için uygulanan beslenme programlarına eklenebilir. Hücrelere taşınan oksijen miktarında önemli bir rolü olan demir minerali aynı zamanda beyin sağlığı ve zihin açıklığı içinde kritik role sahiptir. Vücut sıcaklığının korunması ve vücudun enerji üretimi demirin metabolizmada kullanıldığı diğer alanlar arasında yer almaktadır.

Riboflavin: B2 (Ribofilavin) içeren kinoa beyin ve kas hücrelerinde enerji metabolizmasına katkıda bulunarak vücudun enerji üretimini destekler ve halsizliğe iyi gelir.

Migren: Kinoa’da yüksek miktarda bulunan magnezyum mineralinin damarları rahatlatan etkisi vardır ve bu özelliği ile kronik migrene karşı önerilen yiyecekler arasındadır. Magnezyum minerali aynı zamanda tip 2 diyabet hastalarında etkili bir kan şekeri kontrolü sağlar.

Antioksidan: Bir antioksidan olan manganez vücudun enerji üretimi sırasında oluşan hücre hasarına karşı koruma sağlar. Kinoa antioksidan etkisiyle, başta kırmızı kan hücreleri olmak üzere tüm hücreleri serbest radikallerin olumsuz etkilerine karşı korumaya yardımcı olur.

Kolesterol: Yapılan araştırmalar düzenli olarak kinoa yemenin total kolesterolü düşürürken HDL (iyi kolesterol) oranını koruduğunu ortaya koymaktadır. Ayrıca kinoada bulunan bazı bileşenler damarları iltihaplı hastalıklara karşı korumaktadır.
Kinoa Besin Değerleri

100 gram pişmiş kinoa;
120 kalori
2 gram yağ
7 gram karbonhidrat
11 gram besin lifi
4.4 gram protein
5.0 IU A vitamini
0.6 mg E vitamini
0.1 mg tiamin
0.1 mg riboflavin
0.4 mg niasin
0.1 mg B6 vitamini
42.0 mcg folat
17.0 mg kalsiyum
1.5 mg demir
64.0 mg magnezyum
172 mg potasyum
7.0 mg sodyum
1.1 mg çinko
0.2 mg bakır
0.6 mg manganez
2.8 mcg selenyum
0 kolesterol içerir.

Pişmiş 100 gram kinoada su miktarı 71.6 gramdır. Yani 100 gram kinoa pişirildiğinde içerdiği su miktarı yaklaşık %77’dir. Pişmemiş 100 gram kinoa ise sadece 13.3 gram su içerir. Bu nedenle pişmemiş kinoanın kalori oranı çok daha yüksektir. 100 gram pişmiş kinoa 120 kaloriyken aynı miktarda pişmemiş kinoanın kalorisi 368’e kadar çıkmaktadır. Aynı oranda içerdiği besin lifi, protein, vitamin ve mineral miktarı da artmaktadır ancak kinoayı diyet için tüketiyorsanız pişmiş olarak yemeniz daha faydalı olacaktır.

Öneri: Kionayı pişirmeden önce çekirdeği saran ve acı bir tadı olan kabukları iyice temizleyin. Bunun için kinoayı derin bir süzgece aldıktan sonra musluğun altına koyun ve soğuk suyu açıp avucunuzla çok fazla sıkmadan çekirdekleri ovalayın.

Daha Fazla Lezzet

Pratik ve faydalı bilgiler 5334374280926065794

Yorum Gönder

  1. hiç yemedim ve yemek gibi bir isteğim bile yok gerçekten bunu mutlaka çok faydalıdır ama nedense bir önyargı oluştu bende :-((

    YanıtlaSil
  2. çok güzel ürünler gelmiş güle güe kullan. Gelen ürünlerin organik oması ise ayrı bir güzellik :)

    Bu arada kinoa daha önceden hiç ne yedim. nede yaptım. Ama bu kadar faydalı bir ürünü gerçekten de denemek istiyorum.

    YanıtlaSil
  3. Salatalarda kullanıyoruz biz,çok memnunuz.

    YanıtlaSil
  4. Ne güzel bir koliymiş bu,keyifle kullanın.Kinoayı bende kullanıyorum,çok seviyoruz..

    YanıtlaSil
  5. Kionayı çok merak ediyorum. Mutlaka deneyeceğim.. Sevgiler...

    YanıtlaSil

emo-but-icon

Bu Blogda Ara

Kanalıma Abone Ol.

BURALARDAYIZ..

.................. .................

MUTFAK SIRLARI- FAYDALI VE PRATİK BİLGİLER

BLOGLARIM

  • - . - Kesinlikle ama kesinlikle deneyip tatmanız gereken bir lezzet. sofralarında aranan lezzetleriniz haline gelecek - - MAL...
    1 gün önce
  • 5 hafta önce

Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

item