KAPARİLİ GAMBİLYA (Sarı Mercimek )FAVASI
MALZEMELER 500 gr mercimek (Sarı mercimek)Bodrum yöresine ait. 5-6 su bardağı su 1 adet soğan 2-3 adet sarımsak 1/2 kü...
https://www.guloannemutfakta.com/2016/06/kaparili-gambilya-sar-mercimek-favasi.html
MALZEMELER
500 gr mercimek (Sarı mercimek)Bodrum yöresine ait.
5-6 su bardağı su
1 adet soğan
2-3 adet sarımsak
1/2 küçük çay bardağı zeytinyağı
5 adet kesme şeker
2 tatlı kaşığı zerdeçal
1 adet limonun suyu
1 çay kaşığı limon kabuğu rendesi
tuz
1 tatlı kaşığı haspir veya safran (Şart değil)
ÜZERİ İ,ÇİN
1 adet büyük boy kuru soğan
1 çorba kaşığı esmer şeker
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tane kapari
YAPILIŞI
Sarı mercimek derin bir kase içine konur, üzerine su ilave edilir ve bu su içinde en az bir saat bekletilir, suyu süzülür, yıkanır ve tencereye alınır.Soğan dörde bölünerek mercimeklerin üzerine konur. Ayrı bir tavaya iki çorba kaşığı zeytinyağı konur ve sarımsaklar kokuları çıkana kadar bu yağda hafifçe kavrulur. Sarımsaklı karışım, şeker ve tuz haspir veya safran mercimeklere ilave edildikten sonra üzerine ölçülü suyu eklenip haşlanmaya bırakılır. Haşlanan, iyice yumuşayan ve suyunu tamamen çeken mercimekler rondo veya el blender'ı ile püre haline getirilir,fazla suyu kalırsa, bu su süzülür.
ÜZERİ İ,ÇİN
1 adet büyük boy kuru soğan
1 çorba kaşığı esmer şeker
3 çorba kaşığı zeytinyağı
2 yemek kaşığı tane kapari
YAPILIŞI
Sarı mercimek derin bir kase içine konur, üzerine su ilave edilir ve bu su içinde en az bir saat bekletilir, suyu süzülür, yıkanır ve tencereye alınır.Soğan dörde bölünerek mercimeklerin üzerine konur. Ayrı bir tavaya iki çorba kaşığı zeytinyağı konur ve sarımsaklar kokuları çıkana kadar bu yağda hafifçe kavrulur. Sarımsaklı karışım, şeker ve tuz haspir veya safran mercimeklere ilave edildikten sonra üzerine ölçülü suyu eklenip haşlanmaya bırakılır. Haşlanan, iyice yumuşayan ve suyunu tamamen çeken mercimekler rondo veya el blender'ı ile püre haline getirilir,fazla suyu kalırsa, bu su süzülür.
Bu karışıma geri kalan zeytinyağı, zerdeçal, limon suyu ve rendesi de ilave edilerek, hepsi birlikte iyice karıştırılır. İster hafifçe yağlanmış şekilli bir kalıba dökülür,ister tabağa akıtılır. Soğuyup, donması beklenir. Soğan piyaz soğanı gibi doğranır, tavaya şeker ve zeytinyağı ilave edilip, karamelize edilir. Soğuyan ezmenin üzerine konur, kapari ile süslenir.
Not: Ezme çok kuru olursa biraz daha zeytinyağı ve limon eklenebilir.
AFİYET OLSUN
Not: Ezme çok kuru olursa biraz daha zeytinyağı ve limon eklenebilir.
AFİYET OLSUN
Orjinal kayıt sevgili arkadaşım .oyascuisine. Teşekkürler.
Elinize sağlık.Sofra da harika düzenlenmiş ...
YanıtlaSilGültencim muhteşem görünüyor..Mutlaka deneyeceğim..ellerine sağlık..Hayırlı Ramazanlar..
YanıtlaSilKapariyi çok severim Ankara'da nereden alıyorsun abla?
YanıtlaSilEline sağlık
ilk defa duydum ama şahane gözüküyor :-))
YanıtlaSilellerinize sağlık enfes gözüküyor :))
YanıtlaSil