TAVUK ETİNİN SAĞLIKLI BESLENME İÇİN ÖNEMİ

BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca ev sahipliğinde başlayan toplantıda Günaydın geçtiğimiz günlerde çok güzel vede çok özel bir etkinlik içinde ...

A+ A-



BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca ev sahipliğinde başlayan toplantıda



Günaydın geçtiğimiz günlerde çok güzel vede çok özel bir etkinlik içinde yer almaktan çok gururlandım.
Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (Besd-Bir ) düzenli olarak organize ettiği tesis gezilerinde geçtiğimiz haftalarda Ankaralı Bloggerlarını ağırladı. Sevgili Hayriye (Annekaz) ve Sevgili Gülsen (gulsendogan) nın daveti üzerine Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği’nin Ankara Bloggerlar için üretim tesisine düzenlediği gezi 03-04 -2016 Aralık tarihlerinde Bolu’da Gazelle Resort otelde ağırlanarak başladı. Bu gezi hem harika bir hafta sonu gezisi hemde tavuk ile ilgili aklımıza takılan ve medyada dolanan bilgi kirliliği ile ilgili bütün soruları sizler adına tek tek sorma imkanı bulmamız adına çok yararlı oldu. .






BESD-BİR Genel Sekreter Prof. Dr. Ahmet Ergün’ün sunumu üretim süreci ve uygulanan kalite güvence sistemleri, piliç üretimi ve yetiştiriciliği, tavuk etinin beslenmedeki önemi ile ilgili sektör hakkında birçok bilgiyi biz bloggerlara aktardı.








Prof. Dr. Mehmet Akan, sorulan sorular üzerine : “Veteriner hekimin temel amacı hayvanların sağlıklı büyümesi ve gelişmesini sağlamaktır. Bu işin amacı toplumun sağlıklı hayvansal gıda tüketmesi ve bulaşan hastalıkları önlemesidir. Beyaz et sektöründe son zamanlarda gündemde olan Rendering uygulamasının tüketiciler için hiçbir zararı yoktur.” açıklamasını yaptı.



Prof. Dr. Muammer Göncüoğlu da : “Yurt dışında yapılan bazı araştırmalarda organik üretim yapan işletmelerde konvansiyonel üretim yapan işletmelere kıyasla insan sağlığını tehdit eden daha çok patojen bakteri tespit edilebiliyor. Önerim tüketici olarak kayıtlı, izlenebilirliği yapılan, bakanlık ve kendi iç denetimleri ile kontrol edilen ambalajlı ürün tüketmemiz.” olarak görüşlerini paylaşırken .


Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (Besd-Bir) Başkanı Sait Koca, “Sektör olarak, modern ve ileri teknolojilerin tamamını uyguluyor, hijyenik ve kaliteli beyaz et üretimini dünya standartlarının da üzerinde bir üretim modeli ile en iyi şekilde başarıyoruz. Bu başarının temelinde bilim yatıyor. Ancak maalesef bazı kişi ve kesimler başarılarımızın sırrının bilim olduğunu çözemiyorlar. Tavukla, hatta bütün gıdalarla ilgili olarak tüketicide kafa karışıklığı yaratan konuşmalar yapıyorlar. Biz de BESD-BİR olarak, kurulduğumuz günden bu yana üye şirketimizle ülkemiz kanatlı eti sanayinin gelişmesi ve toplumun sağlıklı tavuk eti tüketimi konusunda bilinçlendirilmesi için sürekli çalışmalar yürütüyoruz ve yürütmeye de devam edeceğiz.” dedi.
Halk arasında en çok sorulan organik ve geleneksel piliç eti üretimi Farkı ;
Yavaş büyüyen tavuk ırklarının 81 günlükken kesilebildiği,1 metrekareye 10 dan az tavuk konulan,dışarıda gezinme ve otlanma imkanı sunulan,organik sertifikalı yemlerle beslenen,gdo'lu yemlerde dahil çoğu kimyasal bileşik kullanımının yasaklandığı,yapılan işlerin uygunluğunun sertifikasyon kuruluşlarınca denetlendiği üretim modelidir.hayvan hakları ve refahı yönünden azami özen gösterilir.pahalı olması dışında önemli bir sorunu yoktur güvenle tüketilebilir. Sadece Fiat farkı olarak.
Serbest Gezen (free range) Tavuk Eti; kapalı bir kümes önünde kümes alanının en az iki katı kadar bir bölümünün üzeri ve kenarının kuş ve yabani hayvan girişine de engel olacak şekilde tel örgü veya plastik malzemeyle kapatılarak tavukların uygun mevsimlerde bu alana çıkarılarak gezinebildiği sistemdir.hayvanlar doğal ortamdaki solucan böcek vb.yerlerken dış ortamda oması muhtemel ağır metaller,kirlilik,parazitler,yaban hayattan gelecek hastalık vb. etkenler yönünden daha risklidir.Bu sistemde daha yavaş büyüyen tavuk ırkları kullanılır ve 60-80 günde kesilirler.Tüketilmesinde bir mahsur yoktur.
Piliç Etine Dair Önemli Yalanlar ve Yanlışlar
1 Hormon
2Antibiyotik
3 Organik Tavuk eti
4 Köy Tavuğu vb...
5 GDO
Tavukların 45 günden sonra yaşamadıklafrı ve öldükleri kuluçkadan 17 günde çıktıkları,yürüyemedikleri ve kemiklerinin kırıldıklarını,tavuklarda kormon kullanıldığından bahseden bir çok kişileri gördüm ve duydum.
Bu toplantıda işinde başarılı ve dalında uzman kişilerden öğrendik ki Piliç eti üretiminde HORMON hiç bir zaman kullanılmamış.Ne bizim ülkede nede dünyanın hiç bir ülkesinde .
Piliç Eti Üretiminde Antibiyotik ;
2006 yılı öncesinde büyütme faktörü olarak bitirme yemi öncesinde yemlere katılarak kullanıldığını söylediler.Ancak 2006 yılında Avilamisin ve flavomisin de dahil olmak üzere büyütme faktörü olarak antibiyotiklerin (Tedavi amaçlı hariç ) kullanımı yasaklanmıştır ve kullanılmamakta olduğunu öğrendik ve ben ikna olarak içim rahatladı..
İyi bakımın ,hijyen,biyogüvenlik ve kaliteli yem uygulamaları ile piliçler yüksek performansa ulaşmakta oldukları konusunda ikna ettiler.
Gıda Güvenilirliği ve politikaları hakkında da önemli maddelere değinmek istiyorum
çiftlikten çatala güvenirliği
Biz tüketici sağlığının ve haklarının korunması
Tüketiciye güvenilir gıda arzı
Geleneksel ürünlerin korunması
Haksız rekabetin önlenmesi
Sürdürülebilir etkin kontrol
İslami şartlara göre Helal kesim. önem gösterdikleriDünyada gelişmiş ülkelerde tavuk nasıl yetiştiriliyorsa ülkemizde de aynı şekilde yetiştirilmektedir.Hayvansal protein kaynağı tavuk eti, içerdiği bazı mineraller yönünden de sağlıklı
beslenme için avantajlı bir gıda maddesidir.


Tavuk eti, sağlıklı ve dengeli beslenme, bedensel ve zihinsel gelişim için tüketilmesi gereken hayvansal protein kaynaklarının başında gelir.

Kanatlı sektörünü en üst düzeyde temsil eden BESD-BİR'e kayıtlı 28 üye firma bulunmaktadır.













Dünya Sağlık Örgütü tarafından; daha güvenli gıda, uygun fiziksel aktivite ve sağlıklı beslenmenin her biri için 5 temel adım belirlemiştir. Bunlardan sağlıklı beslenme ile ilgili olanlar; ilk 6 ayda bebeklerin anne sütü ile beslenmesi, tüm gıda gruplarını kapsayacak şekilde bir diyetin uygulanması, meyve ve sebzelerin günlük diyette ağırlıklı olarak (en az 400g/gün) yer alması, tuz ve şekerin azaltılması ile katı ve sıvı yağların makul miktarlarda tüketilmesi şeklinde özetlenmektedir. Ayrıca sağlıklı beslenmedeki anahtar adımlar arasında; kırmızı ete oranla daha az yağ içeren tavuk, hindi eti ve balık tüketilmesi önerisi yer almaktadır


Bu güzel gezi sonucu edindiğim bilgiler ve aklımda kalanları doğru bir şekilde sizlere aktardım.Çok keyif aldığımız gezinin eğlence kısmını da daha sonraki postum da sizleri yazı ve resimlerle sıkmamak adına daha sonra paylaşacağım.
Teşekkürler Besd-Bir Derneği Teşekkürler bizi bilgi kirliliğinden kurtaran değerli hocalarımıza,Teşekkürler Besd_bir derneği çalışanlarına , bu güzel ve yararlı organizasyona davet eden sevgili blogger arkadaşım Annekaz _Hayriye ve Sevgili gulsendogan_Gülsene .
Teşekkürler  Sevgiler

Daha Fazla Lezzet

NEW 230838440144131802

Yorum Gönder

emo-but-icon

Bu Blogda Ara

Kanalıma Abone Ol.

BURALARDAYIZ..

.................. .................

MUTFAK SIRLARI- FAYDALI VE PRATİK BİLGİLER

BLOGLARIM

  • *MALZEMELER1adet baget ekmeği4 diş sarımsak5 yemek kaşığı zeytinyağı1 dal biberiye1/2 çay kaşığı tuz1/2 çay kaşığı taze çekilmiş tane karabib...
    2 hafta önce
  • 3 hafta önce

Popüler Yayınlar

Blog Arşivi

item